به گزارش گروه فرهنگی مشرق به نقل از فارس، نشست مطبوعاتی آیتالله محسن اراکی، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی صبح امروز (دوازدهم شهریور) پیرامون همایش بینالمللی «اتحادیه جهانی زن مسلمان» در ساختمان مجمع تقریب مذاهب اسلامی برگزار شد.
آیتالله اراکی در این نشست با اشاره به شرایط بحرانی در منطقه و درون جهان اسلام گفت: باید برای خیزش عظیم جوامع اسلامی علیه استکبار و استبداد را افزایش دهیم آنچه امروز در منطقه شاهد آن هستیم پاتکی علیه دشمنان اسلام و جوامع اسلامی نسبت به خیزش جوامع اسلامی و نهضت عظیم بیداری اسلامی است.
*خیزش در جهان اسلام با سردرمداری امام خمینی بود/ تفرقه و شکاف بین جهان اسلام تنها راه جلوگیری از تقریب مذاهب است
وی با اشاره به اینکه بیداری اسلامی میرفت تا به سرعت و شتاب فوقالعاده راه را به سوی تحقق آرمانهای ملل شرق هموار کند و آرمان امت واحد اسلامی را محقق سازد، افزود: کشورهای شمال آفریقا و ملل اسلامی منطقه با خیزش روبرو شدند، خیزشی که ریشه در آرمانهای دینی و اسلامی آنها داشت. این حرکت علیه استکبار و استبداد بود که نتیجه آن شکلگیری امت اسلامی بر مبنای آرمانهای قرآن کریم است
آیتالله اراکی با اشاره به اینکه ملتهای اسلامی پیروزی عظیمی در این راه به دست آوردند، گفت: این راهی که با پرچمداری امام خمینی(ره) آغاز شده بود میرفت تا در سراسر جهان اسلام جوامع را به سوی تشکیل امت واحد و خیزش نوع تمدن اسلامی راهبری کند. دشمنان اسلام و ملتهای مسلمان تنها سدی را که میتوانستند دربرابر این خیزش بوجود آورند، ایجاد تفرقه و شکاف بین جوامع اسلامی بود.
* شکافها در هر کشوری رنگ و بوی متفاوتی داشت
وی با تأکید براینکه شکاف در هر کشوری با رنگ و بویی و بهانه و ابزاری خاص بوجود آمد، گفت: در کشورهایی مثل سوریه، عراق و بحرین سعی کردند به این شکاف رنگ طایفهای بدهند و در لبنان هم همین تلاش صورت گرفت، در مصر و تونس و لیبی سعی کردند به این شکاف رنگ گروهی و فرقه سیاسی بدهند، احزاب ملیگرا را علیه اسلامگرایان بشورانند و افراطیون سلفی را از سوی دیگر علیه ملّیون بشورانند و بدین ترتیب شکاف چند لایه، چند سویه و چند بعدی در جهان اسلام بوجود آورند.
دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی در ادامه افزود: امروز در برخی کشورها شاهد رودررویی خاص مذهبی هستیم در برخی دیگر کشورها جبههگیریها بر مبنای گرایش سیاسی شکل گرفته و ملیگراها علیه اسلامگرا و در برخی کشورها قومیتهای مختلف علیه هم هستند. در این شرایط حساس مجمع تقریب مذاهب اسلامی تلاشهای گستردهای در راستای تحکیم وحدت در جامعه اسلامی و التیام بخشیدن به این شکافها انجام شده است.
*تئوری تقریب باید به گفتمانسازی برسد/ تشکیل کمیته صلح در عملیاتی سازی تقریب مذاهب بسیار مؤثر است
وی یادآور شد: در گذشته مجمع تقریب دو فاز را پشت سر گذاشت نخست فاز تئوریزه کردن تقریب و پایهگذاری تئوری تقریب در همه عرصهها و فاز دوم جهانی کردن و همگانیسازی گفتمان تقریب که بحمدالله این دو فاز را پشت سرگذاشتیم، امروز هم تئوری تقریب با تبیین روشن و گسترده در اختیار و در تلاش برای گفتمان سازی تقریب جهانی هستیم.
آیتالله اراکی با اشاره به این که در سراسر جهان هرجا انسانهای روشنفکر و آگاه وجود دارد، اندیشه تقریب نیز زنده هست، افزود: ما در حال حاضر در فاز سوم به سر میبریم که فاز ساختن و عملیاتی کردن پروژه و ایده تقریب است. در این مرحله تقریب جوامع اسلامی با طرحهای عملیاتی شروع شده است یکی از این طرحها تشکیل کمیته صلح است که نخستین جلسه آن سه ماه پیش در بیروت و جلسه آینده احتمالا در ترکیه تشکیل میشود.
* پیشنویس اساسنامه اتحادیه زنان مسلمان نوشته شده است
وی گام دیگر در راستای عملیاتی کردن نظریه تقریب را تأسیس مؤسسه زنان مسلمان به عنوان بخش ویژه بانوان مجمع تقریب مذاهب دانست و گفت: خانم لاله افتخاری در این راستا گامهایی برای مقدمات تأسیس مؤسسه برداشتهاند و با مشورت نخبگان سراسر جهان اسلام پیش نویس اساسنامه مؤسسه تهیه شده است.
وی یادآور شد: این کنفرانس با حضور 120 مهمان که 30 نفر آنها خارجی از بانوان سراسر جهان اسلام و 80 تا 90 نفر مهمانان داخلی برپا میشود که امیدواریم با تشکیل این کنفرانس و تصویب اساسنامه بتوانیم گامی دیگر در صحنه عملیاتی کردن تقریب برداریم.
وی توضیح داد: مرکز این اتحادیه فعلاً تهران است چرا که ما در فاز نخست تأسیس هستیم هنوز پایگاههای آن در کشورهای دیگر تأسیس نشده است این نوع اتحادیهها میتواند در کنترل بحرانها در منطقه و تلاش برای رفع بحرانهای جهان اسلام تأثیر فراوان داشته باشد.
آیتالله اراکی درباره سوریه نیز توضیح داد: برای حل بحران سوریه ما طرحی داریم که البته آن را کمیته صلح آماده کرده، در اجلاس آتی تلاش میکنیم این طرح تصوب شود و شاید کار عملی نیز در این زمینه صورت گرفت.
*یک بانوی تقریبی میتواند جامعه تقریبی ایجاد کند
در ادامه نشست لاله افتخاری، رییس فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه این مسیر از دوران آیتالله تسخیری آغاز و در این دوره پیگیری شد، افزود: در آخرین کنفرانسی که زمستان 91 برگزار شد، پیش نویسی برای ایجاد یک تشکل تقریبی برای بانوان تصویب شد. به نظر ما و با توجه به سخنان رهبری درباره بحران زن در غرب باید بتوانیم خانواده را درجوامع اسلامی تحکیم کنیم.
وی با اشاره به نقش بیبدیل بانوان در مسایل تقریب گفت: یک بانوی تقریبی میتواند جامعه تقریبی ایجاد کند، در حاشیه اجلاس آتی نشست ویژهای برای نقش تشکلهای مردم نهاد و بانوان در گسترش فرهگ تقریب و رساندن زن مسلمان به جایگاهش برپا میشود.